2023. júl 02.

Veszélyes-e a mobiltelefonok sugárzása?

írta: narancsgep
Veszélyes-e a mobiltelefonok sugárzása?

mobiltelefon-sugarzas.jpg

Mobiltelefonjaink sugárzása hosszú ideje vitatott téma a tudományos közösségben és a közvéleményben is. Azonban a legtöbb kutató és tudományos intézmény egyetért abban, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás alacsony szintű és nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre.

Sejtek roncsolása? A mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses sugárzás rádiófrekvenciás (RF). Intenzitása függ a használt készülék típusától, a hálózati jelek erejétől és a használat módjától. Az RF sugárzás nem ionizáló sugárzás, tehát nem rendelkezik elegendő energiával ahhoz, hogy ionizálja vagy károsítsa az emberi sejteket. Az ionizáló sugárzás például az ultraviola sugárzás vagy az röntgensugárzás, amelyeknél a magasabb energiaszint miatt fennáll az egészségkárosítás kockázata.

Rákkeltő hatás? A jelenlegi tudományos kutatások azt sugallják, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzásnak nincs összefüggése a rákkeltő hatással vagy más súlyos egészségügyi problémákkal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) például a mobiltelefonokat lehet, hogy rákkeltőek kategóriába sorolta, ami azt jelenti, hogy bizonyos bizonyítékok vannak a lehetséges kockázatról, de a jelenlegi adatok nem eléggé meggyőzőek és további kutatásra van szükség.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a potenciális kockázatot, az egészségügyi hatóságok és a gyártók javasolják a mobiltelefonok biztonságosabb használatát. Például ajánlott a fejhallgató vagy a kihangosító használata telefonálás közben. Ne tartsuk fülünknél órák hosszat a készüléket, ajánlottak a rövidebb hosszúságú hívások. Fontos a telefon használatának korlátozása gyermekek esetében.

Aktuális tudományos kutatások folyamatosan zajlanak, és az újabb adatok és eredmények továbbra is befolyásolhatják a jelenlegi álláspontot. Mindazonáltal, jelenlegi tudásunk alapján úgy tűnik, hogy

mivel a mobil- és okostelefonok sugárzása alacsony energiaszintű rádiófrekvenciás sugárzás, ezért nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre.

Az elérhető bizonyítékok és az egészségügyi szervezetek által kiadott irányelvek alapján a mobiltelefonokkal kapcsolatos kockázatokat alacsonynak tartják.

Hiperérzékenység az elektromágneses sugárzással szemben? Érdemes tudni, hogy egyes emberek érzékenyebbek lehetnek az elektromágneses sugárzásra, és panaszokat tapasztalhatnak, mint például fejfájás, álmosság vagy koncentrációs nehézségek. Az elektromágneses hiperszenzitivitás (EHS) néven ismert állapot azonban nem bizonyított kóros állapot, és a tüneteket más tényezők vagy pszichológiai hatások is okozhatják.

Ajánlások a biztonságosabb mobilhasználathoz

Amennyiben aggályaid vannak a mobiltelefonok sugárzásával kapcsolatban, érdemes betartani az ajánlott óvintézkedéseket, mint például:

  • Használj kihangosítót vagy fejhallgatót, amikor hosszabb beszélgetéseket folytatsz a telefonnal.
  • Próbáld csökkenteni a telefonhasználati időt, különösen hosszabb beszélgetések vagy adatkapcsolat-használat esetén.
  • Tartsd a telefont távolabb a testedtől, például a hívások során használj kihangosítót.
  • Használd az üzenetküldést vagy más alternatív kommunikációs módszereket (Skjye. Messenger), amikor csak lehetséges.
  • Mindig fontos figyelembe venni a legfrissebb kutatási eredményeket és az egészségügyi szakemberek ajánlásait, mivel az információk és az irányelvek idővel változhatnak.

Városi legenda lenne a mobilveszély?

SMS küldés közben kisebb a mobil veszélyeGyakori vélemény: Mindenki hallott már a mobiltelefonok káros hatásairól, de senki nem veszi komolyan. A legtöbb ember csak városi legendaként tekint erre. Természetes, hogy nehezen tudjuk felfogni azt, hogy a mindennapi élet szerves részévé vált tárgyat nélkülöznünk kellene, hiszen hozzászoktunk, hogy bármelyik pillanatban fogadhatunk telefonhívást.

Hiszen az ENSZ egészségügyi világszervezete a (WHO) is felhívta a figyelmet, hogy növelheti a rákos megbetegedések kockázatát a mobiltelefon használata. Ez tény, de helyén kell kezelni a feltételes módot.

A rádióhullámok sugárzási hatását többnyire Specific Absorption Rate (fajlagos energiaelnyerési érték, SAR) mértékegységgel fejezik ki, értékét watt/kg-ban adják meg. A világ országaiban különböző határértékeket határoztak meg erre nézve, az Európai Unió területén 2W/kg, az Egyesült Államokban 1,6 W/kg a megengedett.

Néhány okostelefon  SAR értéke:

Sony Ericsson X10 Mini Pro 1,61 W/kg
Sony Ericsson Satio 1,58 W/kg
BlackBerry Curve 9300 1,45 W/kg
BlackBerry Bold 9780 1,11 W/kg
Sony Ericsson Yendo 1,07 W/kg
Nokia C6 1,05 W/kg
Sony-Ericsson Vivaz 1,04 W/kg
Nokia N8 1,02 W/kg
BlackBerry Curve 8520 1,02 W/kg
Nokia 7230 0,97 W/kg

A legkisebb SAR értékű mobiltelefonok:

Samsung Galaxy S 0,23 W/kg
Samsung Galaxy S 2 0,33 W/kg
HTC Desire S 0,35 W/kg
Sony Ericsson Xperia Play 0,36 W/kg
Samsung Nexus S 0,5 W/kg
HTC 7 Mozart 0,53 W/kg
LG Optimus 2X P990 0,54 W/kg
iPhone 4 0,59 W/kg
Samsung Wave 2 0,62 W/kg
Samsung Player 5 0,63 W/kg

Kapcsolódó téma:

 

Szólj hozzá

mobil egészség energia sugárzás