2024. júl 29.

Elektromos autók a városi közlekedésben

írta: narancsgep
Elektromos autók a városi közlekedésben

elektromos-jarmuvek-elonyei.jpg

Villanybiciklivel a városi dugók ellen

Az elektromos kerékpárok egyre népszerűbbek válnak a városi közlekedésben, és számos előnyük miatt mind többen gondolkoznak azon, hogy lecseréljék velük az autójukat. De vajon valóban hatékony megoldást nyújtanak?

Íme néhány érv, amiért igen:

  • Kisebb helyigény. Az elektromos kerékpároknak sokkal kevesebb helyre van szükségük, mint egy autónak, így könnyebben lehet parkolni velük, és nem foglalják el a forgalmi sávokat.
  • Rugalmas közlekedés. A dugókban gyakran előfordul, hogy a forgalom teljesen leáll, vagy nagyon lassan halad. Villanykerékpárral könnyedén kikerülhetőek ezek a torlódások, hiszen a biciklisávok vagy óvatosan akár a járdák is használhatók.

Ezek ismeretében még jobban érthető, hogy a környezeti válság és a globális felmelegedés ma már egyre többeket sarkall arra, hogy minél környezetbarátabb megoldások felé forduljanak. Ezek között az elektromos járművek állnak első helyen, melyek között gépkocsik, robogók, és kiemelten kerékpárok egyaránt megtalálhatók. A népszerűségnek a környezetbarát működés mellett hozzátesz az is, hogy az elektromos járművekkel a városi dugók ellen is tehetünk. 

Milyen elektromos járművek közül választhatunk?

elektromos-kerekpar.jpgAlapesetben elektromos járművek terén mindenkinek a gépkocsik ugranak be, azonban számos más, a városi közlekedésben szintén hatékony elektromos jármű közül választhatunk. Amennyiben típus szerint szeretnénk a választási lehetőségeinket felsorolni, akkor az alábbiakat mindenképp érdemes megemlíteni:

  • elektromos kerékpárok
  • elektromos triciklik
  • jogosítvánnyal és jogosítvány nélkül vezethető elektromos robogók
  • elektromos quad-ok
  • villanyautók

Természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye, de néhány közös jellemzőjüket kiemelhetjük.

Az elektromos autók előnyei

Környezetbarát megoldás. Az elektromos autók gyártása során kevesebb alkatrészt használnak, ami csökkenti a szállítással járó szennyezőanyag-kibocsátást. Teljes életciklusukban is kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, még akkor is, ha szénerőművekből származó árammal töltik őket. Zöld forrásból származó energiával pedig még hatékonyabbak lehetnek. Semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki közlekedés közben, így a településeken belül is ideálisak.

Nincs zajszennyezés, gazdaságosabb a fenntartásuk, jobb vezetési élményt nyújtanak. De számos más előnnyel is rendelkeznek sz elektromos meghajtású járművek.

Miért válasszunk elektromos járművet városi közlekedésre?

Az elektromos közlekedési eszközök használatának számos előnye lehet, amelyek okán a városi használatban ma már egyre többen preferálják ezeket a típusokat. Alapjában véve az alábbiak miatt mindenképp megérheti ezeket választani városi közlekedésre. érintettük fentebb előnyeiket, de érdemes megismételni.

Környezetbarát közlekedési megoldás

Gyakorta felmerülő kérdés, vajon tényleg „zöldebb”-e egy elektromos jármű. A válasz határozottan igen. Ugyanis már a gyártás során lényegesen kevesebb alkatrészt építenek be a gyártók az elektromos autókba, mint a robbanómotoros verziókba. A kevesebb alkatrész pedig azt jelenti, hogy:

  • kevesebb beszállítót kell alkalmazni,
  • rövidebb ellátási láncot igényel,
  • kevesebb, a szállítással a légkörbe jutó szennyező anyagot generálnak a gyártók.

Az utóbbi években az egyik legégetőbb környezeti problémánk a települések szennyezett levegője. Szemben más hagyományosnak mondható járművekkel, az elektromos járművek semmilyen szennyező anyagot nem bocsátanak ki a levegőbe, mivel a járműben semmiféle égéstermék nem keletkezik.

Emlékezhetünk rá, 2019 nyarán lépett hatályban az a korábban elfogadott uniós szabályozás, miszerint a piacra dobott elektromos és hibrid autókat el kell látni fehér zajt kibocsátó hanggenerátorral, hogy a gyalogosoknak, kerékpárosoknak megkönnyítsék a járművek észlelését.

Ennek oka, hogy az elektromos járművek teljesen súrlódásmentes meghajtással bírnak, így klasszikus motorhang sem képződik. Sokatmondó tény, hogy egy átlagos robbanómotoros autó 65 decibel erősségű zajt bocsát ki, amely másfélszeresen haladja meg azt a 40-48 decibeles értéket, amelyet még a legtöbb ember elviselhetőnek talál.

Olcsóbb fenntartási költségek

Az elektromos járművek működése lényegesen hatékonyabb, mint a robbanómotoros társaiké. Tehát nemcsak környezetbarát, de költséghatékony megoldást is kínálnak a közlekedésben, így érthető módon egyre népszerűbbek az ilyen típusú járművek, akár két keréken, akár négy keréken.

Ajánlott további olvasmány a témában:

Szólj hozzá

közlekedés környezetvédelem